Tips till dig som söker jobb

hire-me


Jag har de senaste veckorna varit i flera samtal med personer som brottas med jobbsökande. Jag är inte expert på området, men då jag har suttit i hundratals anställningsintervjuer (som den anställande parten) och läst ännu fler CV:n, så kan jag i alla fall tipsa om några viktiga saker utifrån den anställandes perspektiv.

Genuint intresse?

Fokusera på jobb som du verkligen vill ha – och med det menar jag inte sådana jobb som du vill ha för att de ger dig den rätta imagen eller statusen – utan jobb som du vill ha för att det handlar om arbetsuppgifter som du verkligen tycker om.

Alla yrken är någon sorts “hantverk” som man kan utveckla. Hitta inspirerande förebilder som skriver på Internet eller videoklipp på Youtube eller TED. Läs böcker i ämnet. Gör hobbyprojekt där du utvecklas.

Vilket yrke som helst blir betydligt roligare om du bestämmer dig för att du vill bli en “mästare” på det.

Förtroende/karaktär

Ner med garden, slappna av, var dig själv. Manipulera inte. Ljug inte. Blir det några sprickor i förtroendet så är det väldigt liten chans att du får jobbet.

Var rädd om din karaktär. Om du utvecklar dåliga vanor och rutiner och tar för vana att inte ta ansvar så betyder en bra utbildning ingenting. 

Om du är arbetslös och har bestämt dig för att du ska få ett jobb så bli din egen chef och ställ lite krav på när du ska vara i säng, när du går upp, hur mycket du ska motionera och vilka andra aktiviteter du ska prioritera för att utvecklas. Varför inte ställa upp som volontär i någon organisation – hjälpa till som ungdomsledare – nattvandra?

Kontexten är viktig

Förutom hur väl du verkar kunna själva yrkesuppgiften finns det en massa andra saker som vägs in. Hur kommer du att passa i det team som du ska ingå i? Hur förändrar du gruppdynamiken? Är du en person som kommer att trivas (allra helst stormtrivas) i gruppen och de aktuella arbetsuppgifterna? Hur passar du in i företagskulturen? Kommer du att bli en bra ambassadör för företaget?

Det hjälper inte att spela en roll, men ett sätt att vinna fördelar kan vara att hjälpa den som anställer dig att för sitt inre måla upp en så konfident bild som möjligt av hur det kommer att bli med dig på posten genom att du ställer frågor och är genuint intresserad av företagskultur, arbetskamrater, arbetssätt osv. Givetvis måste du förbereda dig också genom att läsa på om företaget du ska träffa.

— Mattias Josephson