Tankaluft

tankaluft


Idag bloggar Jonatan Stjerna om sin innovation Tankaluft. Vi tyckte det var lite lämpligt att bjuda på ett foto från hans bröllop i anslutning till detta inlägg.

jonatan-stjerna-cykel

Tankaluft - grön pumpJag heter Jonatan Stjerna och driver företaget Tankaluft som använder Idéfabriken som “växthus”. Idén med företaget är att skapa hållbara produkter som i sin tur ska skapa förutsättningar för hållbarhet i stadsbilden.

Någon har sagt att mänskligheten nådde peaken av sin utveckling när cykeln blivit uppfunnen. Det är kanske ett förenklat resonemang, men till skillnad från många andra fordon får man ändå tillstå att det är svårt att hitta nackdelar med cykeln.

Cykeln ger hälsa och motion, den förorenar inte, och den är väldigt billig i drift. Cykeln är alltså hälsomässigt, miljömässigt och ekonomiskt försvarbar. Om vi svenskar nu förstår det som holländarna länge vetat, att detta gyllene fordon är samhällets väg framåt i hållbarhet, hur kan vi då skapa förutsättningar för cyklister i stadsbilden?

Cykelvägar, cykelparkeringar och cykelpumpar är några av de företeelser som förenklar cyklistens vardag. Tankaluft har riktat in sig på just cykelpumpar. Tanken är att pumpen ska gå i linje med cykeln, precis som cykeln drivs av cyklisten så ska pumpen drivas av användaren. Därför har vi tagit fram en manuell pump för kommuners offentliga miljöer. En manuell pump i robust stål som är långt billigare och mer lättservad än kompressordrivna pumpar.

Precis som jag tror att samhället i stort behöver välja en enkel och hållbar riktning framåt, så vilar Tankaluft på grundtanken om enkel och hållbar innovation.

Vi ses på cykeln!

www.tankaluft.se

— Jonatan Stjerna

[PROJEKTINFORMATION]tankaluft

Tankaluft

Tankaluft är en innovation kring miljö/hållbarhet och folkhälsa.

Vi har tagit fram en manuell cykelpump i samma material som lyktstolpar för offentlig miljö.

Cykelpumpen kan på grund av sitt låga pris placeras ganska tätt i alla kommunens områden. Med tillgängligheten ökas möjligheten för utbrett cyklande och därmed bättre folkhälsa. Budgetmässigt går det  ett 10-tal Tankaluft-pumpar på en kompressor-pump och man behöver inte heller dra fram el.

Pumparna fungerar både som en service/uppmuntran till ökat cyklande och som en symbol för kommunens hållbarhets- och hälsoengagemang.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt