Storyn om Milvea


Idag skriver Mikael Lestander om hur Milvea kom till. Detta är del 1 av 2.

mikael-lestander

milvea-somerskorna

Världen är orättvis. Det är svårt att hålla det ifrån sig, även om vi ofta gör vad vi kan. Insikten drabbade mig för några år sedan och jag kände att jag måste göra något! Inte som i borde – utan skall! Det var så det började – tanken på det som skulle bli det sociala företaget Milvea föddes. Världens orättvisor kan användas för att kämpa mot just de orättvisorna!

Jag formulerade idén om att hjälpa kvinnor som varit utsatta för trafficking och det ogreppbara lidande det medför. Jag ville bryta stigmat och ge dem en chans till något bättre. Det skulle bli genom att erbjuda utbildning och arbete under en period på två år. Vi skulle sy kläder och sälja i Sverige.

Det fanns ett problem. Jag saknade allt – utom en oerfaren designer i Sverige. Fast det visade sig också att den som kämpar för något gott sällan kämpar ensam. Jag fick låna kontakter, någon hade kapital, någon kunde något och helt plötsligt var det möjligt!

Vi startade i Kathmandu, i Nepal. Ett av världens fattigaste länder där många unga kvinnor och även barn säljs som sexslavar i det rikare Indien. Världen orättvisa skulle jobba för oss. Vi kan där erbjuda goda villkor, bra lön plus boende och mat. Samt förstås utbildningen.

Det hade aldrig varit möjligt i Sverige, med våra löner. Det är möjligt just eftersom världen är så orättvis. En bra lön för en hel månad motsvarar inte särskilt många sålda tröjor. Så enkel är ekvationen eftersom vi inte betalar några löner i Sverige.

– Mikael Lestander

[PROJEKTINFORMATION]milvea

Milvea AB

Milvea AB utbildar tidigare prostitutions-traffickerade kvinnor till sömmerskor för att hjälpa dem ur deras stigmatiserade situation där familj och samhälle fortsätter att stöta bort dem även när de lyckats bli fria från sina kidnappare.

Kläderna från utbildningsprogrammet säljs i Sverige och varje plagg är signerat av respektive sömmerska – vars livsberättelse man sedan kan läsa mer om på Milveas hemsida.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt