Nu öppnar vi Café Klockrent

klockrent


Huset ligger mitt i Klockaretorpets centrum och kallas för spökhuset, eftersom kommunen inte riktigt vetat vilken långsiktig verksamhet som ska finnas där och därför kommit efter med underhållet.

Lokalen vi hyrt i det aktuella huset har stått tom länge. Senast bedrevs en kombinerad kiosk och pizzeria där. När vi tog över lokalen kändes det som att komma in i ett rivningshus.

Hyresbostäder och KIS (Klockaretorpet i Samverkan) har anordnat ett antal Open Spaces där boende i området fått tillfälle att berätta vad de helst skulle vilja se för förnyelse i området. De tre saker som kommit fram starkast är fräschare centrum, plats för gaming/IT samt gym.

Hyresbostäder tog kontakt med Idéfabriken för att tillsammans börja arbeta med alla tre av dessa saker och det första projektet utifrån det samarbetet är ett nytt IT-café i den gamla förfallna pizzeria-lokalen.

Sedan juli har Alexander Mourad, en av ungdomarna från centrumet, varit anställd av Idéfabriken och arbetat med att renovera lokalen. Han har fått en hel del hjälp av andra ungdomar från centrumet, men har slitit väldigt mycket själv och gjort ett fantastiskt arbete. Det är Alexander och de andra ungdomarna som kommit med förslaget på namn som kommer att användas: Café Klockrent.

Vi har också under denna period etablerat ett samarbete med Café Rätt & Slätt som är ett socialt arbetsintegrerande företag som redan var igång i en fastighet lite bredvid centrummiljön i Klockaretorpet.

Onsdagen den 9 september inviger vi cafét. Det kommer inte vara hundra procent klart, men så pass klart att vi kan öppna och sedan parallellt med verksamheten fixa de sista sakerna.

Själva invigningen sker i samband med en aktivitet som Hyresbostäder anordnar i Idrottens hus i Klockaretorpet. De har då bjudit in Cormac Russell från Irland. Han är en frontfigur i Europa när det gäller den amerikanska utvecklingsteorin ”Asset Based Community Development” (ABCD) – som hävdar att bästa vägen till fungerande och attraktiva stadsdelar är att fokusera utvecklingsarbetet på det som faktiskt finns i området, istället för på det som saknas eller är problematiskt.

Så klockan 10:30 onsdagen den 9 september klipper Cormac Russel bandet till Café Klockrent och vi öppnar för allmänheten.

Dagtid är det personer från Café Rätt & Slätt som håller i caféverksamheten. Onsdag till fredag samt lördagar tar Alexander över vid 16 och håller öppet för café och IT/gaming under kvällen.

Välkomna!

[PROJEKTINFORMATION]klockrent

Café Klockrent

Café Klockrent är den första av förhoppningsvis flera nya mötesplatser i Klockaretorpets Centrum och är ett café för alla i Klockaretorpet med  lunch, smörgåsar, smörgåstårtor, IT/gaming mm.

Café Klockrent drivs som ett samarbete mellan Idéfabriken och Café Rätt & Slätt, som är ett socialt arbetsintegrerande företag som redan var igång i en fastighet lite bredvid centrummiljön i Klockaretorpet.

Många av Klockaretorpets ungdomar har hjälpt till att göra i ordning lokalen.

Projektet sker i nära samarbete med Hyresbostäder som tillsammans med Idéfabriken försöker hitta vägar att utveckla en centrummiljö som håller på att förfalla.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt