Kommunism och korruption


Innanför de två fönstren som man ser lysa bakom trädet ligger den blivande itzinya-lokalen. Läget känns helt perfekt, mitt i den del av Belgrad där det är en ständig ström av unga människor.

Ett bra sätt att bedöva ett lands befolkningen mot all typ av tro på att det går att göra någonting åt sin egen situation är att först misshandla befolkningen med en dikaturliknande kommunism i ett antal år och sedan skapa falska förhoppningar genom att avskaffa kommunismen för att  sedan direkt återskapa samma låsningar med korruption (ursäkta alla riktiga historiekännare för den extrema förenklingen – jag försöker bara peka på några av de händelser som kvävt tron på egna initiativ och nyföretagande.)

Det är klart deprimerande att höra om alla goda idéer som motarbetas och förstörs – och framförallt om alla som redan från början säger att det är ingen idé.

Som vi bygger samhällen nu för tiden blir det inget annat än förfall och uppgivenhet eller brottslighet om klimatet för nyföretagande och entreprenörskap kvävs. Som tur är är det väldigt svårt att kväva den kraften helt. Och de goda initiativ som vi sett i Belgrad, som vuxit fram ur ett ärligt och uppbyggligt entreprenörskap blir som symboler för själva livet.

Initiativ som itzinya känns som något som skulle kunna förlösa jättelika fördämningar av kreativitet och förändringskraft i dessa länder.

itzinya-office-1

Så här ser lokalen ut inifrån. Det rummet som fotot tas ifrån kommer att vara möblerat som en liten kafeteria för möten och föreläsningar. Rummet rakt fram möbleras med fyra arbetsplatser som kan hyras.

itzinya-office-2

Och flyttar man kameran lite åt vänster så ser det ut så här. Här blir det tre eller fyra arbetsplatser som kan hyras. Dessutom finns kök och två toaletter (och luftkonditionering givetvis).

 — Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]itzinya

Itzinya AB

Itzinya (som betyder “It’s in you”) är ett koncept innehållande företagsakademi, finansieringshjälp, inkubator och mentorskap för unga entreprenörs-talanger i utvecklingsländerna, med syfte att hjälpa dem att starta företag med potential att bli minst 5 anställda och ta dem till ett stabilt läge.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt