Idé 98: Rådgivning inom världsförbättrande företagande


När jag startade Idéfabriken för några år sedan trodde jag att detta med “världsförbättrande företagande” var ett outforskat område, att det var ytterst få entreprenörer runt vår jord som hade drabbats av visionen att entreprenöriella självbärande initiativ kan lösa en väldigt stor del av världens problem. 

Under dessa år har jag lärt mig att jag definitivt inte är ensam om denna vision. Det handlar snarare om ny folkrörelse som driver fantastiska projekt runt hela världen.

  • Det finns universitetsutbildningar i socialt entreprenörskap. Det finns MBA-program av samma slag.
  • Det finns riskkapitalbolag som enbart investerar i företag som har tydliga världsförbättrande mål.
  • Det finns inkubatorer enbart för världsförbättrande företagsidéer.
  • I undersökningen Nordens mest attraktiva arbetsgivare svarade var tredje student att det måste finnas med en dimension av göra världen bättre på deras kommande arbetsplatser. Det är viktigare än lönenivån. Claes Peyron kommenterar: ”Det är en direkt följd av att dagens studenter i allt större grad är på jakt efter mening i allt de gör, och vill känna att de kan stå för det de gör på jobbet och de värderingar deras arbetsgivare representerar.”
  • Det finns massor av nya begrepp som beskriver just detta: social innovation, socialt företagande, socialt entreprenörskap, cirkulär ekonomi, blå ekonomi, grön ekonomi, hållbarhet, CSR, tripple bottom line, blended value, första kvadranten, fourth sector, etc, etc…

I Idéfabriken och de företag som startats eller utvecklats genom Idéfabriken finns mycket kompetens och erfarenhet inom världsförbättrande företagande.

Det är inte alls omöjligt att det företag du arbetar på genom ganska enkla förändringar skulle kunna bli ett tydligt världsförbättrande företag, utan att ens behöva göra avkall på lönsamheten, och därigenom bli en betydligt mer motiverande arbetsplats och både attraktivare leverantör och arbetsgivare.

Många pratar om CSR. Det gör vi med, men CSR som bara är några dokument och lite kosmetika kan man ju lika gärna vara utan. Därför pratar vi hellre om världsförbättrande företagande, vilket för oss är ett spektrum som innehåller allt från fungerande CSR till socialt företagande och även entreprenöriellt tänk inom välgörenhet.

Vi i Idéfabriken-gruppen har tränat upp våra synapser i att alltid försöka hitta den typen av möjligheter. Hör gärna av er till info@idefabriken.se om ni vill träffas och prata mer.

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt