Idé 95: Traditionella Second Hand-butiker

Ikväll har jag varit och föreläst om socialt entreprenörskap, världsförbättrande företagande och Livgivande Företag i Vimmerby. Eventet anordnades i en Second Hand-butik, och när jag stod där och föreläste så slog det mig – jag har ju inte skrivit om traditionella Second Hand-butiker än i denna blogg-serie. Den gamla välkända typen av Second Hand är ju både föregångare och fortfarande ett av de bästa exemplen på just världsförbättrande företagande.

  • Second Hand uppmuntrar till återbruk och är en viktig motkraft till slit och släng-kulturen och väldigt miljösmart.
  • Second Hand-butiker har en lång tradition av att erbjuda viktig arbetsträning – och många som fått chansen att arbetsträna i Second Hand-butiker har hittat tillbaka till arbetslivet.
  • En stor del av Second Hand-butikerna låter dessutom hela överskottet gå till välgörande ändamål. På många svenska orter finns det grupper av pensionärer som hjälper till några timmar i veckan i Second Hand-butiker som genom deras ideella insats genererar hundratusentals kronor till behövande från respektive butik årligen.

PS. Det finns tyvärr en del Second Hand-butiker som försöker ge sken av att ha som syfte att samla in pengar till välgörenhet, men vars egentliga syfte är att göra ägarna rika och bara skickar rent symboliska belopp till goda ändamål. Kolla gärna upp detta, speciellt innan du skänker kläder eller bohag etc.

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt