Idé 94: Öppen verkstad

Lunds öppna verkstad är ett exempel på det som ekonomer brukar kalla delandets ekonomi. Att dela istället för att själv äga och konsumera varor och tjänster är ett fenomen som blir alltmer vanligt.

Lund får snart sin första öppna verkstad. Där kan den som blir medlem ta del av allt från symaskiner till 3D-skrivare. Att dela på dyra saker som till exempel verktyg är något som har blivit allt mer vanligt.

En skruvdragare används i snitt femton minuter per ägare – och det kanske är en av de elektriska verktyg som vi tycker att vi använder mest.

Initiativtagaren Claes Dorthé vill erbjuda allmänheten en verkstadsmiljö, en kreativ plats där man kan mötas och få utlopp för sin kreativitet, besökarna ska kunna dela både verktyg och kunskaper.

 

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt