Idé 88: Miljövänliga upplevelser


Bilden är från företaget Äventyrsupplevelser, med flera anläggningar i Norrköpingstrakten, som arrangerar upplevelser i naturen för privatpersoner, föreningar och företag.

Fler och fler som sammanställer goda råd om hur man kan leva miljösmart tar med rådet att konsumera mer upplevelser och mindre prylar för miljöns skull. Hela samhällsmaskineriet är beroende av att vi använder våra pengar, så därför blir det andra negativa effekter av att ge rådet att konsumera mindre. Däremot kan vi behålla utvecklingen av ekonomi och välfärd om vi fortsätter att konsumera men styr om detta mot exempelvis miljövänliga upplevelser. (Fler charterresor till solparadis kan tyvärr inte klassas som miljövänliga upplevelser…)

Dessutom får vi oftast ut mycket mer av upplevelser än fler prylar. Natur- eller kulturupplevelser berikar livet. Oftast gör vi detta med människor vi tycker om och vårdar våra relationer. Får vi lite frisk luft på köpet blir vi samtidigt lite friskare och piggare.

Företaget Äventyrsupplevelser (som nämns i ingressen) arbetar med höghöjdsbanor, klätter-, team- och kanotaktiviteter. Deras största anläggning är äventyrsparken vid Sörsjön med 15 st olika höghöjdsbanor på 2-20 meters höjd och bl a en 375 meter lång linbana över hela sjön. En stor bredd av aktivitetar som passar alla personligheter.

Deras vackraste och mest naturnära anläggning ligger vid sjön Glottern som har drickbart vatten och fantastiska berghällar och skogsområden. Där finns också höghöjdsbanor och andra aktiviteter samt en matplats mitt i naturen för ca 50 personer under tak.

Företaget strävar efter minsta möjliga påverkan på naturen och är medlem i Ekoturismföreningen.

Läs mer på www.aventyrsupplevelser.com

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt