Idé 82: Bilpooler

Idag på lunchen hamnade jag i samtal om framtidens självkörande bilar. En del tyckte att det skulle bli fantastiskt och att det kändes minst lika säkert som med människor som förare och någon tyckte det verkade jätteläskigt; tänk om något går fel…

Vi pratade också om att det antagligen kommer att förändra ägandestrukturen. Antagligen kommer en naturlig följd av självkörande bilar vara att de allra flesta väljer att vara med i en bilpool istället för att äga en egen bil, vilket kommer ha stora miljöfördelar. När man ska åka någonstans klickar man på en knapp i en app – och inom någon minut har en bil kört till dig där du är.

Bilpooler är redan något som börjat bli på tapeten. Sunfleet är ett väldigt bra exempel som bygger ut i stad efter stad i Sverige och möts av mycket positivitet. Sunfleet har idag över 370 bilpooler spridda på cirka 50 orter i Sverige.

Genom att vara med i en bilpool som Sunfleet istället för att köpa en egen bil kör du alltid i en bil som är max 1,5 är gammal, miljöklassad och till en betydligt lägre totalkostnad än att äga. Dessutom blir det stora positiva miljöeffekter av att dela bil(ar) med många andra istället för att det ska produceras (och skrotas) en åt oss var.

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt