Idé 78: Gör samhällsansvar till själva företagsidén

Björn Söderberg är en intressant ung social entreprenör. Vid 31 års ålder har han redan byggt upp flera företag i Sverige och i Nepal. Hans företag arbetar med återvinning, biobränsle, webbutveckling och städning och bevisar samtliga att hållbarhet och socialt ansvar är lönsamt.

Redan vid 19 års ålder köpte han en enkel biljett till Nepal för att arbeta som volontär. Första året bodde han i ett slumområde med en grupp nepalesiska ungdomar och var flera gånger nära att ge upp och resa hem. Men han stannade och tillsammans med sina nyfunna vänner startade han ett pappersåtervinningsföretag som samlade in och återvann det pappersskräp som fanns överallt i slumområdet.

Pappersåtervinningsföretaget har i sin tur utvecklats till ett brikettföretag. Bolaget har 60 anställda och genererar dessutom arbetstillfällen åt ytterligare 40 personer. Bolaget har också startat en nepalesiska förskola.

Efter ett antal år började han drömma om att skapa ett företag som hade inverkan på nationell nivå. Resultatet blev it-företaget Websearch där ett av målen var att få unga, talangfulla människor att stanna i Nepal och utveckla landet (istället för att lämna landet så fort de fick en chans som tyvärr är ett av de största problemen i fattiga länder).

Efter ett tag kom de på att bästa sättet att få kompetenta personer att stanna i landet var att hjälpa ungdomar från fattiga familjer att tillgodogöra sig den kompetensen. Det var ungdomar från rika familjer som flyttade från landet så fort de fick en chans.

Därför startade de ett utbildningsprogram som riktar sig till ungdomar från fattiga familjer. Man letar upp begåvade elever som nyligen har slutat gymnasiet, men som inte har råd att läsa på universitet, och erbjuder sig att finansiera en fyraårig akademisk utbildning åt dem. Som motprestation åtar de sig att arbeta i fyra år åt Websearch efter studierna. Och under själva studietiden ingår de i ett mentorprogram där de kommer in några timmar i veckan på kontoret för att lära sig programmera.

Och det här är bara några av de strängar Björn Söderberg har på sin lyra, men hela hans sätt att driva företag springer ur visionen och bevisar att: Det lönar sig att ta samhällsansvar som företag!

Björn har bland annat uppmärksammats med följande utmärkelser:

  • Göteborgspriset för hållbar utveckling 2012
  • Årets talare 2008 (Talarforum)
  • Framtidens ledare 2007 (JCI)
  • Sveriges mest spännande entreprenör 2004 (Företagarna & Shortcut)

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt