Idé 77: Lös problem som gäckat ingenjörer i decennier

Business Insider publicerade för en tid sedan en lista med 10 affärsidéer under rubriken: Want To Become A Billionaire? Just Solve One Of These 10 Problems

En intressant sak med listan är att minst hälften av idéerna låter som typiska världsförbättrande företagsidéer.

Enligt artikeln är det säkraste sättet att bli miljardär att komma med lösningar på problem som har gäckat ingenjörerna i decennier.

Här kommer i nedkortad form de 10 affärsidéerna (mina kommentarer i grönt):

 1. Trådlös ström
  Digitala prylar har blivit så små att det börjar bli besvärligt att koppla dem till en strömkälla. Forskare hoppas kunna hitta sätt att “stjäla” kraft (typ strålning) från prylar som finns runt omkring, TV-sändningar, mobiltelefon-samtal osv, men ännu har ingen fått detta att fungera.
 2. Internet för avlägsna områden [gör världen mer jämlik]
  Google har ett projekt som kallas “Project Loon” där man funderar på att skicka återanvändbara ballonger högt upp i atmosfären för att skapa ett Internet-nätverk för världens mest avlägsna delar, men man har fortfarande ingen aning om det är en hållbar, fungerande lösning på problemet.
 3. Billig, skalbar solkraft [väldigt bra för miljön]
  Solceller är dyra. Kan man göra superbilliga solceller som är tillräckligt effektiva?
 4. Rent kol [miljöfokus igen]
  Avskiljning och lagring av koldioxid (CCS Carbon Capture and Storage) kan vara viktigare – fast mycket mindre uppmärksammat – än någon förnybar energiteknik i årtionden framöver, eftersom det skulle göra det möjligt för världen att dra nytta av dess än så länge enklast tillgängliga bränsle/energi.
 5. Superbilliga internationella betalningar
  Det är på tok för dyrt att betala för saker och flytta pengar. Det är inte rimligt att de som håller koll på att digitala pengar flyttas från ett konto till ett annat ska ha så stor del av kakan.
 6. Piller som verkligen gör att du går ner i vikt
  En heliga graal i medicin/hälso-forskningen.
 7. Billig avsaltning [typiskt världsförbättrande]
  Vattenbrist fortsätter att ligga på listan över världens mest angelägna frågor. Avsaltningsanläggningar är än så länge alldeles för dyra och ineffektivt att bygga.
 8. Detektera eller förutsäg allvarliga väder- eller naturfenomen [tänk om man kunde evakuera områden innan de översvämmas av en tsunami eller liknande]
  En ny bok om San Andreas-förkastningen ramar in frågan så här: “världssamfundet av seismologer förblir uppdelad – ibland häftigt – över frågan om det någonsin kommer att bli möjligt att förutsäga jordbävningar…”
 9. Lösenord som inte går att hacka
  Hackare har, genom brute force hittills kunnat bryta igenom praktiskt taget varje brandvägg som någonsin uppfunnits. Det måste finnas ett bättre sätt.
 10. Död [vet inte om jag ska skriva världsförbättrande här eller inte, men kanske]
  Google har ett projekt som heter Calico Antiaging. De har bland annat anställt biofysiker Cynthia Kenyon från UCSF vars experiment har fått fram spolmask motsvarar 80 mänskliga år som ser ut och fungerar motsvarande 40.

Läs hela artikeln här.

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt