Idé 75: Ge gratis hjälp till alla som pluggar matematik

Mattecentrum erbjuder gratis hjälp till alla som pluggar matematik och hjälper över 200 000 elever med matte varje månad.

När Johan Wendt pluggade till civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola bodde han i samma hus som en familj med många barn. En dag ringde ett av barnen från den familjen på hans dörr och sa att ingen kunde hjälpa henne att plugga inför ett matteprov och frågade om han kunde hjälpa henne. De satte sig i köket och pluggade matte hela kvällen. Timmarna gick väldigt fort och Johan hade genuint roligt. När han frågade henne om de inte kunde göra samma sak nästa kväll blev hon förvånad, men sa ja.

Någon vecka senare ringde hon på dörren och grät. Hon hade fått VG på matteprovet. Hon som inte trodde inte att sådana betyg var för ”sådana som henne”.

Dessa miniräknestugor blev en regelbunden grej de sista åren Johan bodde i Lund. Ibland tog grannflickan med sig ett syskon. Ibland tog hon med en vän. Johan mådde alltid jättebra av dessa räknestugor, han kände sig behövd och att han gjorde något gott.

Så föddes idén om hur alla ska kunna ha rätt till gratis hjälp i matte, oavsett bakgrund, kön, ålder eller kunskapsnivå. 2008 startade Johan Mattecentrum. Idag anordnar Mattecentrum 80 räknestugor i 26 städer varje vecka  dit alla är välkomna för att få helt gratis hjälp med matte.

Johan berättar själv:

När jag startade Mattecentrum 2008 hade jag aldrig hört talas om socialt entreprenörskap. Jag ville bara arbeta med något som jag mådde bra av och som gjorde mig lycklig.

Den sociala entreprenören ser andras problem, identifierar orättvisor eller möjligheter att göra någon annans vardag bättre för att förbättra samhället genom att lösa något av dessa problem.

Mattecentrum bygger mycket på engagerade volontärer, men ett antal personer försörjer sig på att driva denna organisation genom sponsorbidrag från företag, stiftelser, myndigheter och privatpersoner.

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt