Idé 61: Skapa arbetsplatser som ger en andra chans

Tänk om många av de unga personer som hamnar i kriminella gäng och annat destruktivt utanförskap egentligen är begåvade och driftiga och gärna vill ha en plats i det vanliga samhället! Vad beror det i så fall på att det går snett och hur kan man bryta detta?

Både Close2U och STYRKA är verksamheter som startats för att bryta onda spiraler i samhället. Vi har försökt skapa en miljö där begåvade och driftiga unga människor som hamnat utanför ska kunna hitta in i arbetslivet. När vi anställer ser vi inte till det förflutna, utan även personer med trasslig bakgrund och bokstavskombinations-tendenser beaktas seriöst (vem har egentligen inte bokstavskombinations-tendenser?).

För exakt två år sedan (den 1 maj) började anställningarna för de två första killarna i dessa projekt. Idag har initiativet vuxit till närlivsbutiken Close2U (som just skrivit partneravtal med Axfood för att kunna utveckla verksamheten till en Franchising-kedja), hantverksbolaget STYRKA, med alla typer av hantverkare och en första STYRKA-partner inom svets och underhåll. Verksamheterna finns än så länge bara i Norrköping med omnejd, men sysselsätter redan ett 70-tal personer varav hälften antagligen hade suttit fast i ett destruktivt utanförskap om det inte vore för dessa initiativ.

Den största utvecklingen har skett i hantverksbolaget STYRKA, som bara några månader efter start togs över av min gamle IT-partner, Henrik Lindmark, och där är man nu även på gång att börja bygga STARKA HUS.

Läs mer på www.styrka.org, www.close2u.nu

— Mattias Josephson

 

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt

[PROJEKTINFORMATION]

Close2U

Close2U är ett närlivskoncept med inspiration från 7-Eleven och Pressbyrån. Den första (och än så länge enda) butiken ligger i Ringdansens Centrum, Norrköping.

Både Close2U, STYRKA är verksamheter som startats för att bryta onda spiraler i samhället. Vi har försökt skapa en miljö där begåvade och driftiga unga människor som hamnat utanför ska kunna hitta in i arbetslivet. När vi anställer ser vi inte till det förflutna, utan även personer med trasslig bakgrund och hyperaktiva tendenser beaktas seriöst.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt

[PROJEKTINFORMATION]

STYRKA

STYRKA var ett antal hantverksverksamheter som startades för att bryta onda spiraler i samhället – med visionen att skapa en trygg miljö där begåvade och driftiga unga människor som hamnat i utanförskap ska kunna hitta in i arbetslivet. En nyckelvärdering var att vid anställning inte se till det förflutna, utan beakta även personer med trasslig bakgrund seriöst.

Idéfabriken fanns med i uppstarten, men ganska snart togs verksamheten över av ett antal eldsjälar som fanns med i arbetet.

Idag används varumärket Styrka bara av det bolag som arbetar med städservice. Byggverksamheten har bytt namn till Origo Bygg. En fristående verksamhet inom svets och underhåll samarbetade också under en tid med varumärket Styrka, men heter idag East Industry.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt