Idé 6: Sopor till energi i “mikroformat”

green-energy-machine


När jag besökte Sydafrika för några veckor sedan kunde vi från Sverige inte riktigt släppa idén på att det vore väldigt intressant med någon form av avfalssförbränning för att skapa energi i “mikroformat”.

Sopor är ett jätteproblem i Sydafrika. Tydligen fungerade just det bättre under Apartheid-systemet, så alla dessa plastpåsar och annat skräp som ligger i drivor överallt på öppna ytor i kåkstäderna och mellan dem har fått öknamnet “Mandelas blommor”.

Dessutom har man ont om elektricitet. El-priserna är skyhöga och för att få systemet att hålla ihop stänger man av elen i olika sektioner av landet enligt ett rullande veckoschema där man är utan el i flera timmar mitt på dagen.

Till detta är arbetslösheten väldigt stor, framförallt bland den svarta delen av befolkningen.

Vår idé handlade om små anläggningar där man bränner avfall på ett miljövänligt sätt för att generera jobb och elektricitet och samtidigt få bukt med problemet att det ligger sopor precis överallt.

Själva ägandet och driften av anläggningen skulle vara ett medelstort företag (en så kallad SME, Small and Medium-sized Enterprizes). Till detta skulle man kunna skapa jobb för en hel del mikroföretagare per anläggning som tjänar pengar på att samla sopor. (Tre ton sopor har samma energivärde som ett ton eldningsolja.)

Jag satte mig och letade på nätet efter denna typ av små avfall-till-energi-anläggningar och hittade bland annat nedanstående exempel. Så duktiga som vi är i Sverige på miljö, energi och avfall, känns det som vi skulle kunna ta fram en ännu bättre produkt och skeppa i tusental till utvecklingsländer med sysselsättningsbrist, energibrist och sophanteringsproblem.

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]100vffi

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt