Idé 22: Värdigare tiggande

Situationen med de nya EU-migranterna som sitter och tigger på våra gator är inte på något sätt ett nytt problem. Det är bara den yttersta toppen på ett isberg av fattigdom som på grund av vår mer globala värld har blivit svårare att låtsas som den inte finns.

Situationen är dock komplex och det finns mycket att tänka på när man försöker hjälpa:

  • Om man försöker skapa riktiga jobb i Sverige för EU-migranterna hamnar man snett om man inte angriper den totala arbetslöshetssituationen i landet (och antagligen finns det många arbetslösa svenskar som har stora fördelar i språk- och kulturförståelse när man på ett schysst sätt ska anställa bästa sökande för varje nytt jobb man lyckas skapa).
  • Om man skapar jobb med sämre villkor än vi normalt har i Sverige som en EU-migrant kanske tar med glädje underminerar man ändå villkoren generellt för anställningar i Sverige.
  • Om vi fortsätter att bara ge några slantar lite då och då när vi passerar dem är det givetvis bättre än inget, men det finns ingen dynamik i detta som förändrar situationen. Hjälp som inte är hjälp till självhjälp förändrar inget.
  • Om man tror att man “blir av” med 20 tiggare om man skapar en anställning till dem så misstar man sig antagligen – eftersom det i så fall uppstår 20 “lediga platser” för nya EU-migranter att sitta på.

Som jag ser det finns det två viktiga saker vi borde prioritera beträffande de tiggande EU-migranterna:

  1. Små förändringar som gör tiggandet värdigare gynnar alla. Det befriar dem som tigger från den värsta förnedringen och gör att vi som passerar dem också kan uppleva en större värdighet i mötet. Värdigare tiggande fungerar också långsiktigt även när vissa av EU-migranterna får en fungerande ekonomi igen och det fyller på med nya migranter i deras ställe. Handlare skulle kunna erbjuda ett enkelt bord och en stol. Projekt som ger migranterna möjlighet att istället för att tigga kunna sälja tidningar eller andra enkla saker som pins (www.ejtiggare.se) eller bärkassar (www.bärakassen.se) är exempel på detta som om man gör det genomtänkt även kan generera medel till punkt två.
  2. Skapa former för att att bidra där en del av pengarna går direkt till dem som tigger och en del av pengarna går till ett “värdigt” boende (inte ska väl någon behöva bo i nya kåkstäder i Sverige) samt till mer långsiktig hjälp till självhjälp. Om man kan få lite tankekorn om hur man försörjer sig med en egen liten verksamhet och hjälp med ett lån till en ko eller liknande så tar man med sig familjen och far hem med första bästa buss för att sätta igång med detta. Bra rådgivning gör enorm skillnad. Rådgivningen bör också ta upp hur det fungerar att söka jobb i Sverige och resten av Europa, vikten av att barnen får gå i skolan och stöd hemifrån under skoltiden, osv. Det finns dessutom mycket EU-medel avsatta för Romernas situation i deras hemländer som kan användas för mikrolånsprojekt och liknande som aldrig används – eftersom att det saknas kompetens i hemkommunerna om hur man söker dessa medel och eftersom det saknas pengar för att starta de projekt som måste vara igång för att kunna vara en sökande part. TIll detta vill vi ju gärna att en del av våra pengar går när vi stödjer EU-migranterna.

Det finns några sociala företag igång i Sverige enligt ovanstående tänk (exempelvis bärakassen.se) och det finns plats för många fler. Situationen i sig är sådan att det bästa greppet antagligen görs tillsammans av kommun, välgörenhetsorganisationer, kyrkor och sociala företag/entreprenörer samt inte minst mikrolån/mikroföretagande i hemländerna som viktigt hjälp-till-självhjälpsverktyg. Jag vet att Crossroads gör ett väldigt bra arbete kring detta i Linköping där Hjärta till hjärta sitter på mycket kompetens beträffande hjälp i hemlandet.

Men i väntan på att ovanstående blir mer etablerat, så tänk på att några kronor betyder mycket för den som sitter och tigger. Det finns också något världsförbättrande i att hälsa och bjuda på ett medmännisko-erkännande leende och kanske till och med presentera sig. Det kunde ju faktiskt varit du som satt där.

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt