Idé 15: Kläder som ger hopp till traffickingoffer

milvea


Anställ några unga kvinnor som befriats från sexslaveri men som inte varit välkomna hem på grund av det trauma de bär med sig (alltså på grund av det är så skamligt i deras kultur!) 

Ge dem boende och mat samt lär dem att hantera professionella symaskiner. Hjälp även till med skola/dagis då många av dem blivit släppta just för att de blivit gravida.

Signera varje plagg med respektive sömmerskas namn.

Sälj kläderna i Sverige.

Publicera storyn om varje sömmerska, så att de som köper eller får ett av dessa plagg kan läsa berättelsen.

Prissätt plaggen så att verksamheten blir självfinansierande.

Uppmuntra tjejerna efter att de har bott och jobbat i verksamheten cirka ett år att söka jobb någon annanstans. Då har de fått bra utbildning och erfarenhet och kan hitta tillbaka in i samhället med egen försörjning. (Givetvis kastas ingen ut utan coachas tills hon hittar lämplig anställning.)

Fyll på med nya tjejer i samma utsatta situation .

Hitta rätt samarbetspartners som vill marknadsföra och sälja dessa kläder.

Där har ni företagsidén Milvea, som Idéfabriken stöttat sedan start.

Vi saknar dock den sista pusselbiten och väntar med spänning på rätt samarbetspartners som vill hjälpa till att marknadsföra och sälja plaggen i lite mellanstor skala.

— Mattias Josephson

[PROJEKTINFORMATION]100vffi

100 världsförbättrande företagsidéer

Dessa 100 världsförbättrande företagsidéer sammanställdes i samband med ett svenskt bloggfenomen som kallas #blogg100 där mängder av mer eller mindre aktiva bloggare lovar att producera varsitt blogg-inlägg dagligen 100 dagar i följd.

Idéfabriken bestämde sig för att skriva om 100 världsförbättrande företagsidéer under dessa 100 dagar (mellan 2015-03-01 till  2015-06-08).

Med “världsförbättrande företagsidéer” menar vi bärande/lönsamma företagsidéer som samtidigt har någon tydlig positiv påverkan på samhälle och/eller miljö.

Det handlar om företag/projekt som Idéfabriken är inblandade i. Det handlar om andra existerande intressanta företag. Det handlar om rena förslag och idéer.

Senaste artiklarna för detta projekt

[PROJEKTINFORMATION]milvea

Milvea AB

Milvea AB utbildar tidigare prostitutions-traffickerade kvinnor till sömmerskor för att hjälpa dem ur deras stigmatiserade situation där familj och samhälle fortsätter att stöta bort dem även när de lyckats bli fria från sina kidnappare.

Kläderna från utbildningsprogrammet säljs i Sverige och varje plagg är signerat av respektive sömmerska – vars livsberättelse man sedan kan läsa mer om på Milveas hemsida.

Arbetet står still sedan jordbävningen i april 2015 och det är osäkert om det kommer igång igen.

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt