Generation jobless

generation-jobless


Idag gästbloggar Håkan Sandberg, som är eldsjälen och huvudansvarig för itzinya och från och med i vår även är ansvarig för Livgivande Företag i Västsverige.

hakan-300

På väg hem från en tankesmedja-konferens och mässa i Asien förra våren tog jag på planet tidningen The Economist för att ha något att fördriva tiden med. Rubriken på framsidan fick mig att studsa. “Generation jobless”. Man beskrev vad som anses vara ett av världens största problem idag – ungdomsarbetslösheten.

Av ungdomar mellan 15-24 år är nästa 300 miljoner utan arbete. Det är en bomb som är påväg att brisera. Trenden fortsätter med stigande siffror. I arabvärlden har vi redan sett effekterna av den frustration som välutbildade men arbetslösa och kanske “hopplösa” ungdomar gett utlopp för på gatorna. Förutom att varenda en av dessa ungdomar är viktiga och har något att ge som vi missar, vad händer med en hel generation som inte får vara med och bidra? Och hur blir det för deras barn…?

Detta var aktuella tankar för mig då och är nu. Jag hade just ställt ut embryot till en företagside som vi kallade itzinya – “it’s-in-you”. Grunden och drivkraften var just detta: Unga människor behöver arbete för att kunna resa sej upp och bygga sina liv, familjer och samhälle. Vi vill vända dem från att vara jobbsökande till att bli jobbskapande genom att få tag på dem som redan har det i sig – alltså entreprenörskapet, och utbilda, inkubera och investera i deras startups. Om de dessutom får med sig hållbara värderingar när de utvecklar företag som kan anställa andra unga, ja då är de med och inte bara löser sitt eget problem, de bidrar till en bättre värld. Det tycker vi är värt att kämpa för så vi bygger en modell som kan rullas ut i storstäder runt om i världen. Starten för itzinya blir i Belgrad i maj men förberedelser i Asien och Afrika är redan på gång…

Kan vi göra skillnad?

itzinya 7 maj 2014 - framåt
itzinya 7 maj 2014 – framåt

— Håkan Sandberg, itzinya AB

[PROJEKTINFORMATION]itzinya

Itzinya AB

Itzinya (som betyder “It’s in you”) är ett koncept innehållande företagsakademi, finansieringshjälp, inkubator och mentorskap för unga entreprenörs-talanger i utvecklingsländerna, med syfte att hjälpa dem att starta företag med potential att bli minst 5 anställda och ta dem till ett stabilt läge.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt