Entreprenörskap som ger människor en andra chans


Så damp det ner ytterligare en tidning i brevlådan som tyckte att våra projekt var förstasidesstoff!

Norrköping växer ges ut av Norrköpings kommun för att informera om vad som händer i kommunens näringsliv. Den följer bland annat med som bilaga till Norrköpings tidningar och distribueras kanske även på fler sätt.

Eftersom artikeln inte finns att läsa online lägger jag ut den här.

– Mattias Josephson

Här kommer artikeln:

Deras entreprenörskap ger människor en andra chans

Bästa sättet att ge människor en andra chans?
Erbjud dem arbete!
Socialt företagande kan göra Norrköping – och världen – lite bättre. Det menar de två drivna entreprenörerna Mattias Josephson och Henrik Lindmark.

Kanske känner du igen deras namn från ett annat sammanhang. Henrik och Mattias, är två av de tre grundarna av det framgångsrika IT-företaget Dreampark. (Den tredje delägaren var Magnus Persson.) Företaget, som skapade mjukvara för IP-baserade TV-sändningar, hade cirka 90 anställda i Norrköping och Linköping då det 2011 köptes av amerikanska Motorola. De ursprungliga ägarna följde med och fortsatte som anställda några år i det internationella bolaget, idag ägt av ARRIS i USA.
Numera har de båda entreprenörerna bytt fokus. Istället för att utveckla IT-teknik, utvecklar de människor och hjälper dem att åter ta plats i samhället.

Engagerade sig tidigt

Henrik och Mattias träffades och blev goda vänner redan i tonåren, genom den kyrkliga verksamhet de var aktiva i. Engagemanget för att hjälpa utsatta i samhället har alltid varit en del av deras liv, parallellt med det egna företagsbyggandet genom åren.
Efter den omvälvande tiden som IT-entreprenörer, har de nu startat varsitt bolag för socialt entreprenörskap.
Kiosken Close2U i Ringdansens centrum och tjänsteföretaget STYRKA är två företag i Norrköping, som de skapat inom ramen för dessa bolag.

Drömde om kiosk

Genom kyrkan har Mattias och Henrik kommit i kontakt med killar som haft det trassligt på olika sätt i livet. Förra sommaren höll tillvaron på att kantra rejält för några av dem. Killarna, som försökt ordna upp sina liv, var på väg tillbaka in i ett destruktivt beteende.
”De sökte jobb utan framgång och kände sig alltmer maktlösa. Jag insåg att det är jobb de behöver för att kunna lämna sin gamla miljö. Och därifrån var steget inte långt till att börja planera för ett företag, där de skulle kunna jobba. Det visade sig att de drömde om en kiosk”, berättar Mattias.
I juni 2013 blev den verklighet. Då öppnade närbutiken Close2U i Ringdansens Centrum, med Mattias som ägare och två av killarna som anställda.

Många hantverkare

Henrik och hans fru kände att de ville göra något liknande. Det fanns fler som behövde en ny chans. Många av killarna var utbildade hantverkare.
Det föll sig naturligt att starta ett företag som erbjuder tjänster för hus och hem – snickeri, målning, markanläggning, renovering, städning och trädgårdsarbete. En månad efter kioskens öppnande, var allt klart för att dra igång verksamheten i företaget STYRKA, med Henrik som ägare. I dagsläget har företaget 17 anställda samt fyra administrativt ansvariga.

Ser inte bakåt

Vad skiljer de här företagen från andra företag?
”Egentligen bara en sak. När vi anställer låter vi inte de sökandes förflutna avgöra om de ska få något jobb. Vi utgår från vad människor kan och vill idag. Vi ger människor en chans att förändra sina liv. I övrigt är det vinstdrivna företag som står på egna ben med marknadsanpassade priser, precis som vilket företag som helst”, säger Mattias.
Hur har det gått för killarna?
”De har fått möjlighet att bygga upp ett liv, som många andra tar för givet. De får lön, de kan skaffa lägenhet och köpa möbler. De känner sig stolta och värdefulla. Några av killarna är de första i sin familj som fått ett jobb. Alla har vuxit med uppgiften. De flesta av de här unga männen är riktiga entreprenörer, löser problem och kommer med idéer”, säger Henrik.
Tanken är att knoppa av företagen i framtiden, när verksamheten är väl förankrad och rullar på. Ännu står Mattias och Henrik som ägare och fungerar som rådgivare och coacher till de anställda.

Beredskapen är god

Hur reagerar kunderna?
”Vi har bara fått positivt gensvar. Det visar att många vill medverka till att hjälpa människor. I STYRKA är orderboken fulltecknad våren ut”, säger Henrik.
Socialt entreprenörskap och andra former av socialt engagemang är något som växer i näringslivet just nu. Har ni några råd till andra företagare som vill göra en insats?
”Det vi märkt är att det finns en beredskap i samhället för att jobba så här. Vi har bara mött intresse och välvilja – hos fastighetsägare, offentlig verksamhet och andra företag. Alla kanske inte kan starta ett socialt företag men ett råd är att våga anställa den där killen eller tjejen som behöver en andra chans. Det ger så mycket tillbaka”, säger Henrik.
Efter att ha slagit in på den här vägen, finns ingen återvändo, menar Mattias, som är engagerad i ett tiotal projekt – lokalt och globalt.
”När en person med strulig bakgrund får jobb, hjälper man en hel familj. Jag känner stolthet över att vara med och förändra världen, genom mitt företagande. Jag hoppas att våra initiativ ska inspirera andra”, säger Mattias.

– Text: Annelie Sylvan, Foto: Kim Hellström

 

[PROJEKTINFORMATION]close2u

Close2U

Close2U är ett närlivskoncept med inspiration från 7-Eleven och Pressbyrån. Den första (och än så länge enda) butiken ligger i Ringdansens Centrum, Norrköping.

Både Close2U, STYRKA är verksamheter som startats för att bryta onda spiraler i samhället. Vi har försökt skapa en miljö där begåvade och driftiga unga människor som hamnat utanför ska kunna hitta in i arbetslivet. När vi anställer ser vi inte till det förflutna, utan även personer med trasslig bakgrund och hyperaktiva tendenser beaktas seriöst.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt

[PROJEKTINFORMATION]styrka

STYRKA

STYRKA Totalservice är ett brett hantverksbolag med visionen att du som kund endast ska behöva ringa ett nummer så tar vi hand om problemet eller uppgiften.  Just nu finns följande kompetenser:

  • Trädgårdsskötsel och trädgårdsanläggning (stenläggning, plattläggning och planteringsarbeten m.m.)
  • Mark och anläggningsarbeten (dränering, husgrunder, pooler m.m.)
  • Bygg och Måleri (nybyggnationer, ombyggnationer, renoveringar – invändigt och utvändigt)
  • Tak och plåt (tätskikt, tegel och plåt)
  • Städning och sanering

STYRKA Svets & Underhåll är den första STYRKA-partnern, som drivs i ett eget bolag och där vi försöker få allt på plats för att ha en färdig modell för fler företag som vill arbeta som partners under varumärket STYRKA.

Både STYRKA och Close2U är verksamheter som startats för att bryta onda spiraler i samhället. Vi har försökt skapa en miljö där begåvade och driftiga unga människor som hamnat utanför ska kunna hitta in i arbetslivet. När vi anställer ser vi inte till det förflutna, utan även personer med trasslig bakgrund och hyperaktiva tendenser beaktas seriöst. Samtidigt ser vi till att minst hälften av de anställa är riktigt erfarna, kompetenta och trygga hantverkare.

Kontaktpersoner STYRKA Totalservice

Kontaktpersoner STYRKA Svets & Underhåll

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt