Entreprenörer och välgörenhet


Idag hade jag ett mycket inspirerande lunchmöte med Fredrik Lidman och Gunnar Westling som driver Fram samt Joakim Samuelsson som jag samarbetar med inom Livgivande Företag. Vi träffades på en mycket trevlig resturang (se bilden ovan) vid namn Griffin som ligger precis bredvid centralstation.

Fredrik Lidman känner till Livgivande ganska väl. Joakim har haft Livgivande som ett case under en utbildning som Fredrik höll i och Fredrik har också varit och föreläst på en av Livgivandes kursdagar. Gunnar hade också ganska bra koll på Livgivande i förväg.

Ändå (eller kanske just därför) började mötet väldigt trevande. Mellan raderna tyckte jag mig höra någon sorts statement om att de gärna kan ge lite råd, men att det inte var aktuellt att de skulle vilja engagera sig på något direkt sätt.

Sen händer något när Fredrik började tala om sitt tänk om hur en organisation liknande Livgivande Företag borde profilera sig. Han talade om det komplett ointressanta med teoretiska träffar där man pratar om världsproblem och avsätter någon kronas överskott och går runt och känner sig som en “fin” människa. Han sade att det måste bottna någon annanstans, närmare, i det egna företaget, i det man praktiskt kan göra personligen som entreprenör.

Och han träffade ju 100% i min längtan så jag fortsatte: Exakt! Steg ett är att ens starta ett företag. Steg två är att göra det bra för dem som jobbar där. Steg tre är att se och förstå sin roll och nytta där man är – och därefter eller parallellt på något sätt växer ett engagemang även för dem som har det allra sämst i världen, ju tydligare kunder, leverantörer eller partners man har i de områdena ju tidigare kommer det.

Sedan kom vi in på min berättelse om lokala ungdomar i utanförskap och kriminalitet som vi satt i arbete genom Close2U och STYRKA. Plötsligt var den trevande känsla som funnits i början på mötet totalt bortblåst. Istället satt vi och pratade i mun på varandra och byggde tillsammans.

Åter igen bekräftas det jag känt länge. Väldigt många entreprenörer går runt med en tydlig längtan att hitta en uppgift/roll, där det de kan och de personligheter och talanger de har verkligen får komma till nytta. De är trötta på att det alltid stannar vid att någon vill åt deras pengar för sina projekt. De jagas för alla möjliga vällovliga uppdrag som sedan i realiteten mest upplevs som “snack” och inte alls samma “verkstad” som de är vana vid från sin ordinarie entreprenörsroll – som att det saknas välgörande sammanhang där man verkligen är intresserad av  engagemang från entreprenörer – just så som de är.

Kan vi ta Livgivande Företag dit tror ni? Just nu ser vi ändå hur viktigt det är att lyssna till varje entreprenörs dröm – och utforska om Livgivande kan utgöra en plattform för de som vill bli bättre företagare och samtidigt bygga en bättre värld.

Någon mer som vill  luncha och prata vidare?

– Mattias Josphson

[PROJEKTINFORMATION]close2u

Close2U

Close2U är ett närlivskoncept med inspiration från 7-Eleven och Pressbyrån. Den första (och än så länge enda) butiken ligger i Ringdansens Centrum, Norrköping.

Både Close2U, STYRKA är verksamheter som startats för att bryta onda spiraler i samhället. Vi har försökt skapa en miljö där begåvade och driftiga unga människor som hamnat utanför ska kunna hitta in i arbetslivet. När vi anställer ser vi inte till det förflutna, utan även personer med trasslig bakgrund och hyperaktiva tendenser beaktas seriöst.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt

[PROJEKTINFORMATION]livgivande-foretag

Livgivande Företag

Livgivande Företag är en ideell organisation. Idéfabriken är framförallt indirekt engagerade genom att Idéfabrikens grundare, Mattias Josephson, arbetar deltid som ansvarig för organisationen. Utöver det utför Idéfabriken vissa tjänster åt Livgivande Företag pro-bono.

Livgivande Företag stimulerar företagande som positiv samhällskraft, bekämpar fattigdom genom företagande, agerar katalysator för socialt entreprenörskap. anordnar resor, kursdagar och andra events för att inspirera till mer, bättre och hållbarare företagande. Allt under mottot: BÄTTRE FÖRETAGANDE FÖR EN BÄTTRE VÄRLD.

Kontaktpersoner

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt

[PROJEKTINFORMATION]styrka

STYRKA

STYRKA Totalservice är ett brett hantverksbolag med visionen att du som kund endast ska behöva ringa ett nummer så tar vi hand om problemet eller uppgiften.  Just nu finns följande kompetenser:

  • Trädgårdsskötsel och trädgårdsanläggning (stenläggning, plattläggning och planteringsarbeten m.m.)
  • Mark och anläggningsarbeten (dränering, husgrunder, pooler m.m.)
  • Bygg och Måleri (nybyggnationer, ombyggnationer, renoveringar – invändigt och utvändigt)
  • Tak och plåt (tätskikt, tegel och plåt)
  • Städning och sanering

STYRKA Svets & Underhåll är den första STYRKA-partnern, som drivs i ett eget bolag och där vi försöker få allt på plats för att ha en färdig modell för fler företag som vill arbeta som partners under varumärket STYRKA.

Både STYRKA och Close2U är verksamheter som startats för att bryta onda spiraler i samhället. Vi har försökt skapa en miljö där begåvade och driftiga unga människor som hamnat utanför ska kunna hitta in i arbetslivet. När vi anställer ser vi inte till det förflutna, utan även personer med trasslig bakgrund och hyperaktiva tendenser beaktas seriöst. Samtidigt ser vi till att minst hälften av de anställa är riktigt erfarna, kompetenta och trygga hantverkare.

Kontaktpersoner STYRKA Totalservice

Kontaktpersoner STYRKA Svets & Underhåll

Mer information

Senaste artiklarna för detta projekt