Att koppla av

Ordet avkoppling är ett gammalt hederligt svenskt ord som är mättat med livskvalitet. Jag undrar om något annat språk har ett ord med så bra dubbelbetydelse för vår tid?

På engelska säger man relaxation.  Det härstammar från latinets axāre, att lossa/mjuka upp. På tyska säger man entspannung som är någon sorts motsatts till spannung/spänning.

Tänk att vi svenskar redan på tröskeln till den uppkopplade tidsåldern har ett inarbetat ord som talar om välbefinnande genom att inte alltid vara uppkopplad – att koppla av.

Kanske mognar vår digitala livsstil och icke-uppkoppling blir något attraktivt, något som alla strävar efter en stund varje dag . Riktiga livskonstnärer kommer kanske gå så långt att de kopplar av sig en hel dag i veckan (en modern tappning av vilodagen).

Eller också kommer vi att ge upp tanken på avkoppling och utvecklas till en ny typ av mänsklighet som alltid är påkopplad. Alltid online. Aldrig avkopplad. Aldrig närvarande. Homo Absentes.

— Mattias Josephson

Den här bloggen handlar om Idéfabrikens verksamhet och vision. Under Blogg100-perioden kommer söndagarna att vikas åt mer existentiella reflektioner och taggas med #blogg100söndag.